Utrechtse zeep die goed is voor iedereen

Utrechtse zeep die goed is voor iedereen

Werfzeep is een ambachtelijke biologische zeepziederij in hartje Utrecht, die al sinds 2009 een blijvend duurzaam product maakt van (letterlijk) Utrechtse bodem. Gevestigd in het pand van Druk; een creatief bolwerk aan de Westerkade in Utrecht. Zowel vanuit praktisch oogpunt, als dankzij de creatieve bedrijvigheid is Druk een belangrijke uitvalsbasis voor Werfzeep. De zepen worden geproduceerd door een hecht, kritisch, vrijdenkend en creatief team dat dezelfde visie deelt: zeep dient goed te zijn voor je huid, de natuur en voor de producenten die wereldwijd de ingrediënten telen.

Rinske, coördinator communicatie, vertelt over dé Werfzeepgeest: ‘Het is een product dat op een menselijke schaal en zonder enige compromis aan mens en milieu wordt gemaakt. Zonder plastic, maar met fairtrade productieketen, biologische keurmerken en de beste ingrediënten en extracten.’ Voor hun zepen maken ze onder andere gebruik van lokale planten. Ze plukken en oogsten veel in het Wickenburgse bos, de originele uitvalsbasis voor Werfzeep. Eind vorig jaar werd in samenwerking met het Centraal Museum een zeep gemaakt. En waar begin je dan? ‘Als eerste ga je kijken; wat is het karakter van de organisatie? Zo kwamen we terecht bij de kloostertuin naast het museum en het verhaal van de Agnieten, de nonnen die oorspronkelijk een kloostertuin onderhielden op de plek waar nu het museum zit.’ Inmiddels is er een zeep op de markt genaamd ‘Agnietenzeep’; zeep met vrouwenmantel, viooltjes en meidoornbloesem, geïnspireerd op en een eerbetoon aan de kloostertuin van het Centraal Museum.

De kracht van een goede, verzorgende zeep ligt bij de basis: de plant. Naast lokale planten uit het Wickenburgse bos, werkt Werfzeep bijvoorbeeld ook samen met de Botanische Tuinen Utrecht. Hier oogsten ze jaarlijks snoeiafval, bijvoorbeeld van papyrus en laurier. Uit Wickenburg, dat vlakbij Utrecht ligt, haalden ze de inspiratie voor hun seizoenszepen. Hier plukken ze nog steeds een groot deel van hun jaarlijkse voorraad heilzame planten! Wil jij weten hoe de zepen van A tot Z worden gemaakt? Bekijk dan de video ‘Werfzeep in een notendop: van bos tot bad’.

Maak jezelf of iemand anders blij met een stuk Werfzeep en ervaar de milde en verzorgende zepen die met liefde op ambachtelijke wijze zijn gemaakt in Utrecht. Te koop in onze webshop!

Utrechtse vormen van Joost Gijzel

Utrechtse vormen van Joost Gijzel

Geïnspireerd door Utrecht ontwerpt Joost producten vóór Utrecht. Duurzame designs met een functie, geproduceerd in samenwerking met lokale ondernemers. Met Utrecht als zijn proeftuin; een onuitputtelijke inspiratiebron van historie en mooie verhalen.
Utrechtse zeefdrukken van Lucas van Hapert

Utrecht screen prints by Lucas van Hapert

Lucas van Hapert is a graphic designer, known for his screen prints of iconic locations in Utrecht. Lucas first started experimenting with screen printing while studying at HKU at the Ina Boudier Bakkerlaan.
Keramiek door echtWaar

Ceramics by really true

The EchtWaar Foundation is a workshop in Utrecht where people with an occupational disability make products from ceramics and textiles. The workshop is led by Loes van der Heijden and Irma Heijnsdijk. After the ceramics studio where they worked together closed its doors, they took matters into their own hands.
Utrechts stadshout door noest

Utrecht's city wood by noest

Beautiful products made from real Utrecht wood: the Utrecht company has been working the road to success in recent years. During his work as a volunteer at the Tafelboom Wood Workshop in Utrecht, the founder Tom van Straaten first came into contact with city wood.