Utrechtse zeep_Winkel van Utrecht / VVV

Werfzeep is een ambachtelijke biologische zeepziederij in hartje Utrecht, die al sinds 2009 een blijvend duurzaam product maakt van (letterlijk) Utrechtse bodem. Gevestigd in het pand van Druk; een creatief bolwerk aan de Westerkade in Utrecht. Zowel vanuit praktisch oogpunt, als dankzij de creatieve bedrijvigheid is Druk een belangrijke uitvalsbasis voor Werfzeep. De zepen worden geproduceerd door een hecht, kritisch, vrijdenkend en creatief team dat dezelfde visie deelt: zeep dient goed te zijn voor je huid, de natuur en voor de producenten die wereldwijd de ingrediënten telen.

Rinske, coördinator communicatie, vertelt over dé Werfzeepgeest: ‘Het is een product dat op een menselijke schaal en zonder enige compromis aan mens en milieu wordt gemaakt. Zonder plastic, maar met fairtrade productieketen, biologische keurmerken en de beste ingrediënten en extracten.’ Voor hun zepen maken ze onder andere gebruik van lokale planten. Ze plukken en oogsten veel in het Wickenburgse bos, de originele uitvalsbasis voor Werfzeep. Eind vorig jaar werd in samenwerking met het Centraal Museum een zeep gemaakt. En waar begin je dan? ‘Als eerste ga je kijken; wat is het karakter van de organisatie? Zo kwamen we terecht bij de kloostertuin naast het museum en het verhaal van de Agnieten, de nonnen die oorspronkelijk een kloostertuin onderhielden op de plek waar nu het museum zit.’ Inmiddels is er een zeep op de markt genaamd ‘Agnietenzeep’; zeep met vrouwenmantel, viooltjes en meidoornbloesem, geïnspireerd op en een eerbetoon aan de kloostertuin van het Centraal Museum.

De kracht van een goede, verzorgende zeep ligt bij de basis: de plant. Naast lokale planten uit het Wickenburgse bos, werkt Werfzeep bijvoorbeeld ook samen met de Botanische Tuinen Utrecht. Hier oogsten ze jaarlijks snoeiafval, bijvoorbeeld van papyrus en laurier. Uit Wickenburg, dat vlakbij Utrecht ligt, haalden ze de inspiratie voor hun seizoenszepen. Hier plukken ze nog steeds een groot deel van hun jaarlijkse voorraad heilzame planten! Wil jij weten hoe de zepen van A tot Z worden gemaakt? Bekijk dan de video ‘Werfzeep in een notendop: van bos tot bad’.

Maak jezelf of iemand anders blij met een stuk Werfzeep en ervaar de milde en verzorgende zepen die met liefde op ambachtelijke wijze zijn gemaakt in Utrecht. Te koop in onze webshop!